Koktajl truskawkowy to sposób by pożywić się smacznie i bardzo zdrowo. Do przygotowania potrzebne są truskawki najlepiej świeże, sezonowe, jogurt naturalny, kefir lub mleko, odrobina cukru lub miodu. Koktajl można dowolnie modyfikować aby uzyskać pełno porcjowe danie lub przegryzkę między posiłkami.
Dieta redukcyjna
danie śniadaniowe
300 g truskawek
150 g jogurtu naturalnego 2%
40 g płatków owsianych
10 g miód pszczeli
Wartości odżywcze w 1 porcji:
350 kcal | białko 14 g | węglowodany 59 g | tłuszcz 7 g |
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć i odsączyć z nadmiaru wody.
- Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odczekać aż namiękną.
- Do miseczki dodać wszystkie składniki (truskawki, jogurt, płatki i miód)
- Zblendować na jednolitą masę.