Gdy podczas układania diety proponuję owsiankę, to zazwyczaj reakcja jest albo obojętna, albo „tylko nie owsianka”. Zazwyczaj kojarzy się z czymś nijakim, mdłym i „bez polotu”…
ALE tak wcale nie musi być!
Foxfit powstał po to, by łączyć innowacyjność i łamać stereotypy.
Po przeczytaniu tego artykułu i skorzystaniu z przepisu w praktyce istnieje spora szansa na wywrócenie „do góry kołami” Twojego światopoglądu w tym temacie.
Osobiście przetestowałem dziesiątki sposobów na owsianki – zarówno z rabarbarem, z imbirem, z innymi płatkami, z różnymi owocami, z kawą.
Nie testowałem tylko ze smalcem i skwarkami 😉
Jakie właściwości odnajdziemy w owsiance?
– Jest sycąca – otrzymujesz do 5 godzin cennego czasu, którego nie musisz poświęcać na jedzenie.
– Posiada niski indeks glikemiczny – energia uwalniana jest powoli dzięki węglowodanom złożonym. Nie występuje nagły wyrzut dużej ilości glukozy do krwi, a następnie insuliny, co świetnie wpływa na gospodarkę glukozowo-insulinową oraz profilaktykę przed cukrzycą i insulinoopornością.
– Poprawia perystaltykę jelit – zbawienna „cisza w jelitach”. Jeżeli masz SIBO, chorobę Leśniowskiego-Crohna, IBS (zespół jelita drażliwego), celiakię (przy celiakii kupuj płatki owsiane oznaczone przekreślonym kłoskiem, posiadają certyfikat czystości od glutenu, inne zaś mogą być nim zanieczyszczone podczas procesu produkcji).
– Wersja, którą opracowałem zawiera odpowiedni skład białek, tłuszczy, węglowodanów (dobierany oczywiście indywidualnie do potrzeb danej osoby).
– Zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych.
– Zawiera kwasy OMEGA-3.
– Zawiera przeciwutleniacze, które wykazują działanie przeciwzapalne.
– Zawiera dużą ilość błonnika, który stosowany profilaktycznie zapobiega rakowi jelita grubego.
– Jest łatwostrawna.
– Doskonała na śniadanie, posiłek przed i potreningowy, a także kolację.
To tylko mały wycinek leczniczych właściwości owsianek.
A teraz przepis!
Jest GENIALNY, dlatego chcę się nim z Tobą podzielić:
– Płatki owsiane 30g
– Płatki jaglane 10g
– Płatki gryczane 10g
– Rodzynki suszone 20g
– Nasiona dyni 20g
– Cynamon 1g
– Białko o smaku białej czekolady 20g
– Gorzka czekolada 10g
– Banan 80g
– Jogurt grecki 100g
– Masło 10g
– Mrożone maliny 80g
– Mrożona czarna porzeczka (doskonale przełamuje delikatny smak powyższych składników) 50g
Sposób przygotowania:
1) Wszystkie rodzaje płatków, rodzynki, nasiona i masło zalać wrzątkiem.
2) Odczekać 15 minut.
3) Dodać czekoladę, banana, mrożone owoce, cynamon, jogurt, białko i wymieszać.
Można też zalać zimną wodą i odstawić na noc do lodówki – składniki spokojnie napęcznieją…
Jeżeli jest to posiłek przedtreningowy można wszystko zblendować – wtedy konsumpcja zajmuje ok 5 minut.
Ilość składników możesz dobrać indywidualnie, a jeżeli potrzebujesz pomocy, to specjalnie je wyliczę dla Ciebie – napisz do mnie maila.
Osobiście uwielbiam owsianki i bardzo polecam, nie tylko na śniadanie! 🙂
Designed by timolina / Freepik